Kantana 2008: nastop ansambla Jerry & Blueberry

Ta prispevek pišem pod vplivom sladko–grenke izkušnje, katero je prinesla  sobotna noč. V majhni vasici Sveta Ana v Slovenskih goricah, kjer se je letos ob 20:00 že trinajsto leto zgodil Anin’ roll, koncert alternativnih skupin, je bilo pestro. Igralo je pet odličnih glasbenih skupin, nagajal je šankomat, prišlo je do kratkega stika med tonskim mojstrom in nekaterimi glasbeniki; a komu v čast vse to, ko pa se je število prodanih kart ustavilo pri skromnem številu 71. Kje pa so rokenrola željni ljudje? Saj res, v soboto je bila košarka, bile so veselice in koncerti narodno-zabavnih ansamblov; v polmeru tridesetih kilometrov vem za vsaj tri. Anin’ roll, ki se zgodi le enkrat na leto in je na območju Zahodnih Slovenskih goric edina alternativno usmerjena glasbena prireditev, pa ni bila deležna takšnega  zanimanja ter podpore mladih in starih.  Organizatorji smo se vprašali: Kaj je narobe? Kaj naj ponudimo, da bodo ljudje zagrabili? Kot registrirano društvo delujemo od leta 2003, takrat je nastaloa MKK Kulturna zadruga Sveta Ana, ki je z vnemo (in željo po učenju ter deljenju izkušenj) desetih študentov in študentk skozi leta pridobila še vsaj enkrat toliko članov. Občina, njeni veljaki in mnogokateri so nam podelili kultni status zadruge hipijev, dolgolascev in ’tistih, s katerimi se njihovi otroci že ne bodo družili’, a kljub tem smo si izborili svoje prostore znotraj kulturnega doma, izvedli smo več kot pol ducata kantavtorskih večerov pod imenom Kantana, na Sveto Ano smo pripeljali Drugi svet – sklop potopisnih predavanj, ki so jih večkrat letno začinile glasbene točke, kulinarične pokušine in še kaj. Želimo poskrbeti za zabavo mladih v slikarskih tehnikah, zato prirejamo slikarske delavnice, večkrat letno se v občinski avli pod dirigentsko palico našega društva otvarjajo razstave slikarjev in slikark iz celotne Slovenije. Z željo, da vsem pokažemo zanimanje za prihodnost naše občine, smo priredili in vodili soočenja županskih kandidatov.

A povod za ustanovitev društva je vsekakor bil Anin’ roll, prvi je bil izveden že leta 2000. Užitna mešanica dobre glasbe, prijetnih ljudi, pikrih in sproščenih debat  je razlog, da smo se začeli upirati bodisi ubogljivim in naivnim nasprotnikom mladinske alternativne iniciative bodisi harmonike lačnim bodisi tistim, ki pravijo, da je vse naše delo in ideje za en k****.

Rock koncert na Sveti Ani je bil v očeh mnogih nekaj provokativnega in nesprejemljivega, za marsikatero dušo pa nekaj svežega, nujno potrebnega. Ljudje so prihajali iz Gornje Radgone, Apaške doline, Lenarta, Maribora,…  Vsako leto smo predstavili kakšen ‘vroč’ band slovenske ne-preveč-komercialne scene. Na odru kulturnega doma so se mudili že Ana Pupedan, In-Sane, Low-value, Edo Maajka, Muškat Hamburg, Psycho-Path, Dežurni krivci in še kdo.

Anin’ roll 2004

Koncert je skozi leta dobival vedno večjo prepoznavnost, stalne obiskovalce, v prvem desetletju mileniuma smo našteli tudi do 200 ljudi na koncert.

Anin’ roll 2006: Psycho-Path

 

 

 

 

 

 

 

 

Potem pa se je nekaj zgodilo. Hja, najverjetneje kriza. Ali pa harmonika. Ali pa košarka.

K.