Ko že misliš, da si slišal že za vse možne nacionalizme, izveš še za gastronomski nacionalizem in ob njegovem boku za gastronomsko identiteto. O teh konceptih je razpravljala Lyra Sprang na Belizejskem arheološkem in antropološkem simpoziju, in sicer na primeru majhnega mesta Placencia na jugu Belizeja, ki privablja belizejske in mednarodne turiste. Sprangova je raziskovala kako različna etnična hrana vpliva na pripadnost Belizeju glede na različne vplive – od etnične pripadnosti do oglaševalskih tabel lokalnih restavracij. V razpravi se je vnela debata o tem kako hrana oblikuje občutek identitete Belizejcev. Ena zanimivejših (in zaskrbljujočih) ugotovitev je, da so mladi uvožene (japonske) Ramen testenine imeli za belizejske.

V nadaljevanju prispevka avtor razpravlja o fenomenu “bucket food” (hrana v vedru) na območju južnega Belizeja, ki ga je Sprangova v svoji raziskavi izpustila. Ta se razlikuje od ulične hrane (street food). Slednja je ponavadi locirana vedno na istih mestih (vogali ulic, pločniki) in čaka na potencialne kupce. Posebnost “bucket food” je ta, da je kupec ne išče, ampak je prinešena direktno na dom. Ta hrana je pripravljena v domačih kuhinjah in potem dostavljena od vrat do vrat na kolesih. Najpogostejši raznaševalci so otroci, ki si na vsako stran krmila namestijo eno vedro in se odpravijo na delo. Različnost ponudbe je fascinantna – od sladkih zavitkov, še toplih iz pečice, kokosovih kolačev do rib v koruznih tortilijah z zeljem in pekočo omako. Indijka v svojem vedru ponuja roti – vegetarijanski, piščančji ali goveji prav tako s pekočo omako. Majevska ženska na svojem kolesu pripelje tržnico – sveže sadje in zelenjavo, medtem ko majevski moški ob popoldnevih prinaša sladoled.

Avtor prispevek zaključuje z vprašanjem kako se “bucket food” uvršča v loklano in nacionalno identiteto.

Več “luštov” si lahko ustvarite ob branju originalnega članka Of Food and Buckets: Enjoying Two-Wheeled Mobile Treats (Douglas Carl Reeser):
http://www.anthropology-news.org/index.php/2012/07/10/of-food-and-buckets-enjoying-two-wheeled-mobile-treats/

Polona