Jakob Mavrič

Navzika iz Doline vetra je znanstveno-fantastična epska zgodba Hajaa Mijazakija, ki je postal tako rekoč božanstvo japonskih animiranih filmov kot glavni obraz studia Ghibli. Ustvaril je številne mojstrovine. Ameriška filmska akademija ga je celo nagradila z oskarjem za film Čudežno popotovanje. Podelitve se ni udeležil, ker je nasprotoval ameriškemu vmešavanju v Iraku. Ime si je sposodil od princese Navzike iz Odiseje. Japonski avtorji pogosto črpajo in se zgledujejo po Zahodu. To združijo z japonsko tradicijo, zlasti šintoizmom, iz česar nastanejo privlačne zgodbe, ki so lažje razumljive tudi nam. Navdih za delo je japonska ljudska zgodbica o deklici, ki je imela rajši žuželke kot ljudi.

Navzika je začela nastajati leta 1982 kot manga (strip) in je bila dokončana leta 1994. Leta 1984 so po do takrat narejenem gradivu posneli istoimenski animirani film, ki so ga po ustanovitvi studia Ghibli dodali v njihov kanon, saj so pri nastanku sodelovale iste osebe. To je bil prvi film, ki ga je režiral Hajao, s katerim je takoj opozoril nase. 

V mladosti je bil zagret komunist, a se je odvrnil od te miselnosti in ji pozneje nasprotoval. Centralno plansko upravljanje po njegovem ni optimalno. V svojih delih je strikten pacifist. Obračunava z nihilizmom. Njegova življenjska filozofija je, da moramo živeti. Življenje ima smisel in namen, ne sme se ga zapraviti. Vsak trenutek je dragocen. Vredno je trpeti in vztrajati, takšno je bistvo življenja.

Mijazakijev izmišljeni svet je izredno fascinanten. V Navziki iz Doline vetra je združil evropski srednjeveški svet s futuristično postapokaliptično napredno tehnologijo. Puške in bombniki se prepletajo z oklepi in meči, gradovi in mlini na veter. Ta kombinacija je postavljena v uničeni svet po veliki svetovni vojni, imenovani Sedem dni ognja (Bog je ustvaril svet v sedmih dneh). Uničenje so dosegli z “Božjimi bojevniki”, ki so biosintetične pošasti z oborožitvijo, podobno atomskim bombam. Človeštvo je na robu izumrtja, stara razvita civilizacija je pozabljena. Večina sveta je zastrupljena in neprimerna za bivanje. Na obrobju se kraljestva spopadajo za nadzor nad preostalimi naseljivimi zaplatami zemlje s pomočjo ostankov visokotehnoloških orožij in mečev. Drugod so prostrane puščave, morja iz jedke kisline namesto vode in strupenih gozdov, v katerih kraljujejo gromozanske mutantske žuželke. Največji in najbolj strašljivi so Ohmi, ki lahko v čredi za šalo zmeljejo človeške vojske. 

Slika 1: Naslovnica Navzike iz Doline vetra, avtor: studio Ghibli

Glavna junakinja je princesa Navzika iz majhnega kraljestva iz Doline vetra. Postala naj bi voditeljica svojih ljudi. Je močno, pogumno dekle, bojevnica, upanje za boljšo prihodnost, ima vlogo matere (ne krvno), skoraj popolna oseba. Poskuša reševati življenja, vsa, ne le človeška. S svojo telepatsko močjo lahko komunicira z insekti in duhovi. Navezana je na cel svet, ljubi življenje. Poskuša ustaviti spopade med ljudmi in rešiti vsakogar. Do vseh je ljubeča, tako razoroži nasprotnike. Ljudje v njej vidijo mesijo, saj se njena dejanja in videz ujemajo s starodavno prerokbo, da bo svet rešil nekdo odet v modro na zlatem polju. Na svojem potovanju postopoma razkrije skrivnosti sveta. Ima svoj mali laboratorij v grajski kleti. Močna ženska glavna junakinja je prelomila s stereotipi o princesah, ki jih morajo reševati princi in so v zgodbi le, da se nekdo zaljubi vanje. Na videz je popolna, a lahko tudi znori in pomori ljudi, v stiski se pogosto joče in celo poskusi storiti samomor. Vedno izbere pravo pot, ne lažje. Trikrat jo poskušajo zapeljati v skušnjavo, da bi se ustavila, živela mirno v idili, a vedno nadaljuje svoje iskanje resnice.

Film je le začetek epopeje. Animacija je izvrstna, morda malo postarana. Glasbo je zložil Ghiblijev skladatelj Joe Hisaiši. Popolno se ujema z zgodbo in še poglobi očaranost med ogledom. Nadaljevanj sicer ni, a se podobnih tem kot v mangi lotita filma Laputa, grad na nebu in Princesa Mononoke, ki sta prav tako mojstrovini. 

V mangi je še mnogo več oseb, odnosi in njihov osebni razvoj so veliko bolj razdelani. Spoznamo voditelje kraljestev Torumekije, Pejite in Dorok. Poleg njih je še ogromno stranskih oseb. Izstopa njihova preobrazba, ko se srečajo z Navziko in jih njen zgled spremeni v boljše posameznike.

Mijazakijev oče je bil letalski inženir, direktor tovarne letal. Ljubezen do letenja je Hajaov zaščitni znak. V Navziki so čudovite animacije strašljivih letečih bojnih ladij, lovcev raznih oblik, gigantskih žuželk. Najboljša letalka je Navzika na svojem Mehveju. V tem svetu celo kotli letijo.

Avtor: studio Ghibli
Slika 2: Navzika na Mehveju, avtor: studio Ghibli

V stiku z žuželkami in strupi iz strupenega gozda ljudje nosijo zaščitne maske na obrazih. Res mislite, da jih ščitijo pred tako ubijalskimi strupi? Eno od vprašanj v mangi je, ali prepustiti naravi prosto pot ali zaupati velikim človeškim načrtom, kako prevarati smrt, popraviti svet in mu zopet zavladati. Kaj bi izbrali vi?