Katja Forjan

“Prekmurje, moje Prekmurje, davno bi te že pozabo, če me ne bi štrkov glas sakši den k tebi vabo.”

Zgoraj omenjeni citat mojega prispevka je del besedila pesmi skupine Kontrabant z naslovom Prekmurje, moje Prekmurje. Skoraj vsi, ki me v Ljubljani vprašajo, od kod sem, so navdušeni nad mojim odgovorom, da prihajam iz Prekmurja. Najprej jim seveda moram razložiti razliko med Prekmurjem, Pomurjem in Prlekijo, nato pa povedati kakšno besedo ali dve v prekmurščini. Prekmurje in prekmurščina sta v očeh večine tako rekoč eksotika. Prvič zaradi tega, ker živimo sorazmerno daleč od središča, Ljubljane; drugič pa verjetno zaradi tega, ker sodimo pod Slovenijo šele dobrih 100 let. Ravno 17. avgusta letos bo minilo 100 let, odkar je bilo Prekmurje priključeno k matični domovini.

Veliko ljudi je presenečenih, ko izve, da bo letos avgusta za nas Prekmurce velik praznik. Boris Golec v svojem članku z naslovom Nastanek pokrajinskih poimenovanj prebivalcev slovenskega ozemlja: Kako smo postali Gorenjci, Dolenjci, Notranjci, Štajerci, Korošci, Primorci in Prekmurci? piše, da je ime Prekmurje je nastalo zunaj Prekmurja; ustvarjeno je bilo na Hrvaškem, sprejeli pa so ga tudi Prekmurci sami. Ime je prišlo v splošno rabo šele po priključitvi Prekmurja Jugoslaviji. Slovenci zunaj Prekmurja pa so Prekmurce poznali kot ogrske Slovence, ti pa so za svojo deželo čedalje bolj sprejemali geografsko oznako Slovenska krajina. Najbolj zanimivo pri tem je to, da smo ravno Prekmurci v teh stotih letih razvili močno samoidentifikacijo s tem imenom. Danes prekmursko ime za pokrajino in njene prebivalce nima prave konkurence v starejših imenih; zdi se logično in staro, v resnici pa je mlado in so ga kot zadnji sprejeli tudi Prekmurci sami. Ponotranjili so ga kot danost, še doda Golec.

Kot že omenjeno, bo Prekmurje praznovalo stoletnico priključitve k Sloveniji. V Novinah, 17. avgusta 1919 je bilo zapisano:

Screenshot_1

V namen praznovanja stoletnice je bil izdelan poseben logotip. Logotip obeleževanja 100-letnice priključitve Prekmurja k matičnemu narodu je bil sprejet na seji Iniciativnega odbora 21. 12. 2018. Zamisel logotipa je pripadla podjetju FRANCFRANC. Pomen logotipa je naslednji:

»Izbrani logotip izhaja iz kombinacije večih elementov. V njem prepoznamo številko sto, ki obeležuje slovesno obletnico, preplet dveh ničel, ki se spletata v znak za neomejeno in neskončno, ki simbolizira neskončno – torej trajno in ne začasno – povezanost Prekmurja z matično državo. Ob tem pa je v drugi ničli diskretno skrita ali razkrita stilizirana podoba srca, ki se sklada s sloganom ‘Prekmurje v srcu’. Zaradi svečanosti in pomembnosti jubileja je osnovna pojavnost logotipa v zlatem barvnem odtenku.«

100 let

Prav tako se bo celo leto zvrstilo veliko prireditev v ta namen.

Pomurje se nahaja na severovzhodu Slovenije in meji na Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko. Sestavljata ga Prekmurje na eni strani reke Mure in Prlekija ter Štajerski del Pomurja na drugi strani.

Na spletni strani Visit Pomurje piše o Pomurju tako: Gričevnato območje, ki se nahaja severno od reke Mure, se imenuje Goričko, vzhodno območje Prekmurja pa se deli na Dolinsko in Ravensko. Pomurje je stičišče različnih kultur, verstev ter etničnih skupin, saj tu bivajo tudi Romi in madžarska manjšina. Podnebje je kontinentalno-panonsko, z delnimi vplivi sredozemskega podnebja. V regiji so tri zavarovana območja narave, Krajinski park Goričko, Krajinski park Ljutomerski ribniki – Jeruzalemske gorice ter Krajinski park Negova.

Prekmurje je znano po poljih in ravninah, po številnih naravnih in kulturnih znamenitostih, po zdraviliščih, po gostoljubnih ter preprostih ljudeh, dobri hrani in vinu. Prav tako so za Prekmurje značilne številne obrti, kot so tkalstvo, kovaštvo, lončarstvo, čevljarstvo, žganjekuha, mlinarstvo, medičarstvo ter oljarstvo. Znan je slogan, da pri nas v Prekmurju čas teče počasneje.

Med največjimi zanimivostmi v Prekmurju so tako Bukovniško jezero ter energijske točke, Stolp Vinarium v Lendavi, Lončarska vas Filovci, Brod na Muri in Otok ljubezni v Ižakovcih, Grad Grad na Goričkem, Tropski vrt Ocean Orchids, Lendavski in Soboški grad, Sotinski breg kot najvišja točka Prekmurja, Plečnikova cerkev v Bogojini, Rotunda v Selu, Tromejnik ter razstavni paviljon Expano. Razstavni paviljon Expano je regijsko promocijsko središče, tako rekoč vrata v Pomurje. V Expanu najdemo tako gostinski del, turistično-informacijski center ter interaktivno-doživljajski park.

Prekmurje vabi, da odkrijete tudi ta košček Slovenije.

Ravnica.jpg

Prekmurska ravnica (avtorica fotografije: Katja Forjan)