logotip-radia-student-gigodesign-01

Odločil sem se, da napišem nekaj razmišljanj in vas obvestim, če še niste bili seznanjeni s tem, da so se nad Radio Študent znova zgrnili temni oblaki, ki prinašajo resno finančno grožnjo, že tako obubožanemu alternativnemu mediju. Radio Študent že od leta 1969 daje prostor vsebinam, ki jih druga trobila vsakdanjega medijskega diskurza rada prezrejo.

Radio Študent mi je kot vsakemu sodelavcu radia, ki je kdaj prestopil njegov prag in soustvarjal njegov program, takoj prirasel k srcu. Vsem bralcem bloga se na tem mestu opravičujem, če bo moje pisanje bolj metafizično kot znanstveno, a poskusite si predstavljati, kako vam je pri srcu, ko izgubite polno denarnico. Danes je polna denarnica seveda fikcija, saj denarja kritično primanjkuje vsepovsod, le še v žepih “tajfunov” se najde še kakšen drobižek, ki ga ni odnesla tranzicija. 

Kriza na Radiu Študent me je po drugi strani navdala z upanjem, saj me je na listi elektronske pošte veteranov Radia Študent, presenetila ena stvar. Moje raziskovalno delo je v veliki meri povezano z Radiem Študent in zaradi tega v moj elektronski nabiralnik prihajajo tudi pisma veteranov. Veterani so bivši sodelavci radia Študent, da ne bo pomote. No pa naj se vrnem k izvoru mojega presenečenja.  Urednik Radia Študent je torej poslal dopis veteranom o težavah radia in načrtih reševanja le tega. Takšnega odziva na veteranski listi, ki je bolj ali manj namenjena obveščanju bivših sodelavcev, nisem zasledil odkar sem vključen v njeno elektronsko drobovje. V dobrih treh tednih od poziva se je na listi pojavilo preko 150 elektronskih pisem. Razvil se je zanimiv dialog in samo spisek imen, ki so se odzvala je bil impresiven. Podali so nekaj zanimivih mnenj, predlogov in možnih izhodov iz zagatnega položaja. Močno podporo so pokazali predvsem veterani, ki trenutno delajo na naši fakulteti. Seveda je bilo največ elektronske pošte v znak podpore. Upam, da bom s tem pisanjem spodbudil tudi kakšnega študenta našega oddelka, da se nam pridruži v boju za ohranitev tega majhnega a vsekakor pomembnega medija. 

Na Radiu Študent je pač tako nihče ni tam zaradi denarja ampak zaradi metafizike. Naj omenim še to, da smo sodelavci, ki lahko trenutno praktično samoupravljamo radio, saj je potrebno vse pomembnejše odločitve sprejeti na internih volitvah, vse prej kot zadovoljni. A kot kaže bo letošnja jesen še vroča. če drugje ne, bo vroče vsaj na medijskem podtalju Radia Študent.

Naj vam na kratko opišem še sestavo Sveta zavoda Radia Študent, ki je glavni organ za potrjevanje odločitev razširjenega uredništva. Svet zavoda  zastopajo trije sodelavci, eden predstavnik zainteresirane javnosti in trije predstavniki študentske organizacije Univerze v Ljubljani, ki je podedovala ustanoviteljstvo od Zveze socialistične mladine Slovenije. Glede na to, da je trenutno tehtnica razmerij moči v Svetu zavoda Radia Študent na strani sodelavcev in vodstva, lahko sklepamo, da si želijo študentski politiki večji vpliv nad njim. Radio Študent predstavlja po njihovem mnenju breme za ŠOU a, če bi si podrobneje ogledali finančne bilance Študentske organizacije Univerze v Ljubljani bi videli, da Radio študent zanje ni tako velik finančni zalogaj, kot pravijo. Poleg tega je programski doprinos Radia Študent, ki ga nosijo slabo plačana pleča sodelavcev, slišen vsak dan od enajstih zjutraj pa vse do polnoči.  Prejšnji mesec sem za eno glasbeno opremo zaslužil 7€ bruto. Takšno delo priprave glasbe, ki se bo predvajala na programu, pa ti vzame vsaj tri ure časa, če hočeš stvar narediti kolikor toliko kvalitetno. Študent, ki pa za pusta deli krofe po fakultetah dobi od šovovcev najverjetneje, kakih 50€ za dve oziroma tri ure dela. Tukaj nekje smo 89.3 na koncu skale, pri dnu!

Oskar Model (Marko Doles)

Za boljšo seznanitev s težavami Radia Študent preverite spodnje povezave:

Sandra Bašič-Hrvatin: Obračunajmo s tem obdobjem

http://www.pogledi.si/druzba/obracunajmo-s-tem-obdobjem

Tomaž Zaniuk: Tranzicija in lastninjenje Radia Študent
http://www.pogledi.si/druzba/tranzicija-lastninjenje-radia-student

Bojan Anđelković: Piše se leto 1968. Zahtevamo Radio Študent!
http://www.pogledi.si/druzba/pise-se-leto-1968-zahtevamo-radio-student

 Igor Bašin: Ka’ si radio!

http://www.pogledi.si/druzba/ka-si-radio

V naslednji številki Pogledov najverjetneje sledita še dva teksta, in sicer Luke Zagoričnika in Roberta Bobniča ter, morda še kaj..

 Simpozij Odvisni o neodvisnosti

 Četrtek, 12. september, ob 17. uri, v Menzi pri koritu, ob občasnih vključitvah na valove Radia Študent 

1. del

http://radiostudent.si/kultura/r-a-d-a-r/odvisni-o-neodvisnosti-1-del-panelna-diskusija

2. del

http://radiostudent.si/kultura/odvisni-od-neodvisnosti

 Spletna stran Radia Študent

 http://radiostudent.si/

Radio Študent nekoč…

Ekipa Radia Student 1982,Radio Student,T. Stojkoin danes.

2012-12-10-kulturne-novice-radio-študent-oddajamo-že-43-let-9272

safe_image