V Sloveniji vlada kriza, služb za mlade izobražence pa primanjkuje. Zato vse več mladih razmišlja o odhodu v tujino, kjer bi si našli službo, v kateri bi vladali boljši pogoji kot tukaj v Sloveniji, zraven pa paše seveda tudi višja plača. Vendar se je potrebno vprašati, ali so pogoji za delo res boljši zunaj kot v Sloveniji, ali morajo ljudje le vedno imeti neko Indijo Koromandijo?

               Moram priznati, da tudi sama razmišljam o selitvi v tujino po študiju, vendar le za nekaj let. Sem pa tudi skeptična glede tega. Ravno pred kratkim sem namreč brala prispevek o tem, kako je nek Slovenec odšel v London, da bi si tam našel službo in si ustvaril ime. Vendar je povedal, da stvari niso tako rožnate, kot bi si morda predstavljali. Garal je dolgo v noč, plače pa zato ni dobil nič višje.

               Menim, da je služba v tujini sicer krasna priložnost za nove izkušnje, znanja in poznanstva, da so plače višje, vendar pa skupaj s tem pride tudi več garanja, več stresa, manj prostega časa ter veliko višji stroški bivanja kot v Sloveniji. Poleg tega pa odhod v tujino pomeni, da postaneš migrant, to pa s sabo lahko prinese veliko problemov.

               Tako da se mora na koncu koncev vsak posameznik odločiti, kaj mu več pomeni. Govorim seveda o tistih, ki si to lahko privoščijo, o tistih, ki imajo možnost izbire. Nekateri takšne izbire nimajo, pač morajo v tujino, tako kot na primer tuji delavci, ki v Sloveniji delajo na gradbiščih.

               Na koncu lahko sklenem, da je človek lahko srečen, če ima možnost izbire, pa ne glede na to, ali se odloči, da bo poskusil v tujini, ali pa bo raje ostal v domovini.

                          Mojca