Najprej moram priznati, da zame serije povezane z New Jersy-om predstavljajo nekakšen, prepovedan užitek. Ljudje v oddajah so predstavljeni kot: samovšečni, konfliktni, egoistični, nasilni in neumni. Seveda se zavedam da je vse to namerno, zdi se mi le zanimivo kako resničnostne oddaje svoje akterje stereotipizirajo do te meje, da izgledajo kot nekaj popolnoma tujega, drugega, celo eksotičnega.

V zadnjem času (s tem mislim v zadnjih nekaj letih) je v medijih opažen porast resničnostnih šovov na temo New Jersy-a. Začelo se je z Jersey Shore leta 2009. Jersey shore spremlja skupino oranžnih deklet in fantov s spečifinim zunanjim izgledom, rituali, specifičnim jezikom, sistemom vrednot in načinom vzdrževnja le-teh.

 Njihov dan se večinoma začne z ritualom, ki ga sami imenujejo G.T.L (Gym, Tanning, Laundry) oziroma T.S.P (Telovadba, Solarij, Pranje perila). Ritual je namenjen vzdrževanju zunanjega videza, ki je namenjen pridobitvi čim večjega števila spolnih partneric, kar daje posamezniki oziroma “Guidotu” kot se sami imenujejo, simbolno vrednost oziroma status. Zvečer odidejo na lov, večinoma v lokalne klube, kjer s plesom in razkazovanjem svojih teles poizkušajo ujeti kar se da veliko potencialnih partneric. Vendar je med moškimi, tako kot med ženskami vzpostavljen sistem recipročnosti v obliku “wing manov”. Wing man je poseben, začasen položaj posameznika v večernem ritualu. Njegova funkcija je zamotiti nezaželjeno, neprivlačno žensko t.i. granato oziroma nilskega konja (vizualno neprivlačna ženska, običajno z nadpovprečno telesno težo), ki je običajno v spremstvu bolj privlačne žesnke. Kadar je wing-man uspešen, ga družba pohvali, če je neuspešen, oziroma svojo funkcijo zanemari je kritiziran, pojavijo se zamere, najpogosteje v obliki ogovarjanja za hrbtom, v najskrajnejših primerih pa se lahko to stopnjuje do fizičnega obračuna.

  Zgoraj napisano je seveda šala. Moj namen je bil pokazati kako se neka subkultura skozi resničnostno oddajo eksotizira. Jersey shore je bil le začetek eksotizacije New Jersy-a, saj so mu sledile oddaje Jerseylicious in The real housewives of New Jersey. Po gledanju vseh teh serij, si na koncu prav težko predstavljam, da v New Jersy-ju biva še kdo, ki ne preživi tri četrtine svojega prostega časa v salonih in v nočnih klubih ter se ne stepe, skrega ali spolno občuje z vsakim ki ga vidi. Porast reprezentacij New Jersy-a skozi resničnostne oddaje sta opazila tudi satirika Matt Stone in Trey Parker, poznana po animirani seriji South Park, v delu: It’s a Jersey thing, kjer Ameriki grozi, da se cela transformira v New Jersey. Ker se prebivalci tega bojijo posežejo po ekstremnih ukrepih, ki jih ne bom izdala.

Tija

Viri:

          http://www.mtv.si/tv/jersey-shore#

          http://www.stylenetwork.com/tv-shows/jerseylicious/

          http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s14e09-its-a-jersey-thing