To soboto, 8. junija 2013, ob 11.00 uri, se bo pred spomenikom »Obtožujem« v spominskem parku na Ljubelju (nekdanja podružnica taborišča) odvijala spominska slovesnost ob 68. obletnici osvoboditve taborišča Mauthausen. V kulturnem programu bodo med drugimi sodelovali KUD Podljubelj, KUD Oder treh herojev Pirniče in orkester Slovenske vojske. Vabljeni.

Spomenik “Obtožujem”:

P1010370Taborišče Ljubelj je bilo podružnica znanega krutega taborišča Mauthausen, postavljenega blizu Linza. Podružnica je začela delovati 3. junija 1943. Ustanovljena je bila zato, ker so se Nemci zavzemali za čimprejšnjo dograditev cestnega predora Ljubelj, a jim je šlo precej za nohte, saj jim je krepko primanjkovalo delovne sile. S postavitvijo podružnice pa so pridobili zadostno zastonjsko število le-te. Internirance, med katerimi je bilo mnogo Francozov, Poljakov, Čehoslovakov, Belgijcev, Luksemburžanov, Italijanov, Norvežanov in Jugoslovanov, so dovažali iz zloglasnega Mauthausna. Število delavcev se je neprestano menjavalo, najvišje število, ki so ga dosegli, je bilo 1300. Ljudi, ki so obnemogli so poslali nazaj v matično taborišče, kjer je večino čakala gotova smrt.

V samem ljubeljskem taborišču je bilo ubitih 40 ljudi, le-ti pa so bili sežgani v primitivnem krematoriju, od katerega je danes ostalo le še železno rešeto. Nekaj ljudi so ubili na begu, uspešnih je bilo le 22 internirancev. Razmere v taborišču so bile nevzdržne. Delavci so bili podhranjeni, izčrpani od nenehnega dela, poleg tega pa so se neprestano morali spopadati z mrazom. Velike psihične posledice pa je seveda pustilo tudi dejstvo, da so bili ljudje daleč od doma, družine, nenehno obkroženi z neizprosnimi oboroženimi stražarji iz SS oddelka, taborišče pa je bilo še dodatno zavarovano z dvojno bodečo žico.

Prebivalci bližnjega Tržiča so do ujetnikov čutili veliko naklonjenost, usmiljenje in povezanost, zato so organizirali zbiranje hrane, toplih oblek, cigaret pa tudi mila za internirance. Ti so kasneje smeli sprejemati pakete, ki pa so do njih vedno prišli že zelo izropani.

Predor, dolg nekaj več kot 1500 metrov, je bil naposled le dograjen v osmih mesecih.  Podružnica je bila odprta vse do konca vojne, zaprli so jo v začetku maja, leta 1945.

Ostanki podružnice taborišča Mauthausen Ljubelj:

P1010398 P1010381

Lina O.