Tekom leta se v Ljubljani in drugod po Sloveniji odvijajo številni mednarodni ter nacionalni, igrani, animirani, dokumentarni, etnografski in drugi filmski festivali.  Eden od njih je tudi Mednarodni filmski festival gorniškega filma, ki ga letos že sedmo leto organizira Društvo za gorsko kulturo iz Domžal, pod vodstvom alpinista Silva Kara. Tudi letos bo njegovo glavno prizorišče v Cankarjevem domu v Ljubljani, temu pa se prvič pridružujeta tudi Kino Metropol v Celju in Kulturni dom Franca Bernika Domžale. Predvajali bodo 35 filmov iz 16 držav, v spremljevalnem programu pa se bodo obiskovalci lahko udeležili predavanj alpinistov. Filmi so razdeljeni v štiri kategorije: Alpinizem, Plezanje, Gore, šport in avantura ter Gorska narava in kultura. Prav zadnja se dotika področja antropologije, saj je v ta sklop uvrščenih tudi nekaj dokumentarno etnografskih filmov, ki prikazujejo življenje v visokogorskih in subpolarnih delih sveta. Mojo pozornost so letos pritegnili štirje filmi, ki si jih lahko med 15.4. in 19.4.2013 ogledate na festivalu.

Pogumno do orjaških čebel (Facing the Giant Bees)- Francija 2011

Film prikazuje drzne in pogumne vaščane, ki se, da bi prišli do divjega medu, soočajo z divjo neapalsko čebelo, ki velja za največjo izmed vseh čebeljih vrst na svetu. Njen pik je lahko tudi usoden. Projekcija se osredotoča na mladega fanta, ki se bo na lov za medom podal prvič.

facing-the-giant-bees-622x414

Trailer: http://vimeo.com/63050938

Vas daleč od vsega (Himalaya, le Village Suspendu)- Francija 2012

V indijski himalajski pokrajini Ladakh na nadmorski višini 4000 metrov so ljudje več mesecev odrezani od sveta. Reka postane prehodna le pozimi, ko zamrzne. Takrat je edina možnost, da ljudje pretovorijo les za izgradnjo hiš iz odmaknjenih dolin do vasi.

_51643ed45d4e7 - Kopija

Trailer: http://vimeo.com/62599350

Naftno polje (Oil Field)- Rusija 2012

Skupnost Khanty- Mansi živi v odmaknjenem kotičku sibirske tajge in ohranja tradicionalen življenski slog. Na žalost pa ne uživajo mirnega življenja, saj so stalno ogroženi zaradi potreb moderne civilizacije po nafti, ki se nahaja na njihovem ozemlju.

photo-film-oil-field-imffd-3- - Kopija

Bernard Bovet starec s kamero (Bernar Bovet, Le vieil homme á la caméra)- Švica 2012

Bernard Bovet je devetdesetletni mož, ki v dokumentarnem filmu predstavi svoje bogate življenjske izkušnje. Skozi spomine skuša povedati, kaj je zares pomembno v življenju. Njegova družina, tradicija, zaupanje, delo pastirja in pridelovalca sira visoko v gorah, velika ljubezen do amaterskega filma, ljudi in gora.

Trailer: http://vimeo.com/62849823

Več o programu festivala najdete na spletni povezavi: http://imffd.com

Viri:

IMFFD

2013 7. mednarodni filmski festival gorniškega filma Domžale. Internetni vir: <http://imffd.com/>, 10.4.2013.


Zdenka Mihelič

2013   Planinska zveza Slovenije: 7. mednarodni filmski festival gorniškega filma Domžale IMFFD. Internetni vir: <http://www.pzs.si/novice.php?pid=8065>, 10.4.2013.

Iva J.