Etnografski film O čem molčat šamany z angleškimi podnapisi /Ethnographic film The silent mystery of shaman with english subtitles

Mladinski kulturno-izobraževalni projekt Etno kino oziroma Etno film je ruski festival kratkih etnografskih filmov. Etno kino je projekt Etnografske pisarne, ki deluje skupaj z Ruskim antropološkim filmskim festivalom. Gre za virtualen festival, ki se vsako leto odvija v mesecu maju in je namenjen študentom in drugim mladim ustvarjalcem, da predstavijo etnične oziroma tradicionalne kulture Sverdlovske regije. Sverdlovska regija z glavim mestom Ekaterinburgom se nahaja v zahodni Sibiriji. V tej etnično zelo pestri regiji živi čez dvajset narodov, kar je temelj raziskovanja Etno kina. Direktor Etna kina je režiser in etnograf Ivan Golovnjov (posnel Mala Katarina, 2004; Preko križa, 2006; Stari Pjotr, 2008). Filmi se v grobem delijo na dve žanrski kategoriji, portrete in praznike. Med portreti so predstavljeni posamezniki, njihovo življenje in pogled na svet, med prazniki pa dobimo filme o Maslenici – pri nas bi mu rekli Pust ali Karneval – dnevu jelenov, židovskem prazniku Šabatu, pravoslavni procesiji, baškirskem, tatarskim in čuvašskim ljudskim praznikom pluga in drugih bolj ali manj tradicionalnih praznikih raznih narodov te za uralske ruske regije. Podoben festival etnografskih filmov je tudi »KinoAntrop«, ki je prav tako namenjen študentom in drugim mladim izvajalcam. Za razliko od Etno kina pa je KinoAntrop še povsem nov in se še ni uveljavil. Leta 2009 je bil proekt Etno kino predstavljen tudi na slovenskem festivalu etnografskega in dokumentarnega filma z obrobja – VIDOVIN.

O čem molčijo šamani je naslov 25 minutnega filma režiserja Aleksandra Tiskinka posnetega leta 2011. Šamanizem je še danes živa religija v Sibiriji. Nekdaj so bile šamanske tehnike razširjene tudi zunaj Sibirije, saj jih lahko prepoznavamo tudi v slovenskem ljudskem izročilu, danes pa šamanizem večina ljudi povezuje samo s Sibirijo. Zahodnemu opazovalcu, ki je odrastel v krščanskem okolju, postane šamanski svetovni nazor bolj razumljiv, ko sogovorniki opredelijo za svetost še reke, gore in drugo naravo, ki so kraji in mesta njihovih povedk, mitov in pripovedi ter nenazadnje kraji samih šamanov. Več info pa nudi ogled filma … ;)

Viri:
Center vizualne antropologije
[Uporabljeno dne 16-6-2012 ]. Dostopno na URL: http://visant.etnos.ru/

Etnografska pisarna
[Uporabljeno dne 15-6-2012 ]. Dostopno na URL: http://ethnobs.ru

Etno film
[Uporabljeno dne 15-6-2012 ]. Dostopno na URL: http://ethnofilm.wordpress.com/

Etno kino
[Uporabljeno dne 15-6-2012 ]. Dostopno na URL: http://www.ethnofilm.ru/

Ruski festival antropoloških filmov
[Uporabljeno dne 15-6-2012 ]. Dostopno na URL: http://rfaf.ru/

VIDOVIN – Odprti festival etnografskega in dokumentarnega filma z obrobja
[Uporabljeno dne 15-6-2012 ]. Dostopno na URL: http://vidovin.blogspot.com/

Nejc