Tudi letos se bodo Ljubljana in še 30 drugih mest in krajev po Sloveniji spremenila v otočke luči, ki oživljajo in osvetljuje mestna središča, četrti, trge, dvorišča gradov.
Sodeluje 80 slovenskih muzejev in galerij (od tega polovica v Ljubljani), pridružujejo se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove s programi iz področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture, zgodovine. Skupaj pripravijo več kot 200 dogodkov za obiskovalce vseh starostnih skupin.
Obsežen in pester program
Sodelujoče ustanove v večernem in polnočnem času pokažejo svoje zbirke in razstave ter pripravijo različne programe (programska knjižica je v priponki). Med vsebinami so poleg druženja priljubljeni zlasti koncerti, pogovori in vodstva po razstavah, ter delavnice.
Obsežen program noči v letu 2011 zaznamujejo številna odprtja novih razstav; predstavitve novih pridobitev za zbirke; vodeni ogledi (tudi v tujih jezikih); kreativne in praktične delavnice za otroke, najstnike, tudi odrasle; družinski programi; interaktivni preizkusi in doživetja; številne igre, filmi, predstave; možnost nakupa publikacij in umetniških del po znižani ceni. Prireditve v noči akcije kulturno dediščino povezujejo s številnimi drugimi zvrstmi: s športnimi dejavnostmi kot so sabljanje in nočni pohodi; z zanimanjem za znanost; predstavljajo šolske stile izobraževanja iz zore prejšnjega stoletja; se povezujejo s sodobno umetnostjo in izvajajo umetniške dogodke; se povezujejo s turizmom in kulturnim turizmom, lokalnimi legendami, starimi poročnimi in drugimi običaji; vključujejo privlačne obrede prehranjevanja in številne koncertne dogodke.
Še posebno zanimiva poletna muzejska noč pa bo Slovenskem etnografskem muzeju.

Več o tem na povezavi:

http://www.etno-muzej.si/sl/dogodki/poletna-muzejska-noc-v-sem-1

Petra G.