Značke

, , ,

Doug Rocks-Macqueen v tekstu The Last Days of Rome: The Rise of Open Access and the Fall of For-profit Publishers (Zadnji dnevi Rima: Vzpon Prostega dostopa in padec profitnih založnikov), govori o stanju akademskih založnikov in dostopnosti do znanstvenega gradiva.

S kratko zgodovino pojasni, zakaj je sistem Open access ‘zmagal’ prosti profitnim založnikom Število publikacij na katere so univerze naročene letno naraste za 17% (Association of Research Libraries 2012), v to število naraščanje vsebine pri posameznih publikacijah ni všteto. Vedno večji obseg publikacij sili založnike v dvig cen. Višje cene so pritiskajle na proračun fakultet in te so se zato odjavljaje od publikacij. To je povzročilo nov dvig cen pri založnikih. Ta kriza se je nadaljevala vse do leta 1990, ko so založniki uvedli velike kupčije (big deal), kjer je bila vsa vsebina določene založbe ponujena v paketu. Tako so bile univerze ‘prisiljene’ v naročilo na celotne pakete. Zatišje, ki so ga ustvarile velike kupčije, je trajalo le določen čas in zadnja leta se univerze ponovno odjavljajo od publikacij čemur sledijo ponovni dvigi cen.

Ker je vse več vsebin dostopneih preko Open access-a ostajajo profitni založniki v manjšini z visokimi cenami. Nadaljnji prehod pa ne bo enostaven, opozarja Rocks-Macqueen saj založniki ne bodo popustili tako zlahka. Prav tako nagovarja univerze, da se bo potrebno potruditi in vztrajati pri projetkih kot so Open access ter jih podpirati, dokler se dana kriza ne razreši.

Špela C.