V današnjem času in vsesplošni krizi, ki nas obdaja, je dobiti službo že velik projekt. Kako dobiti službo kot antropolog (pa po mojem mnenju) še toliko večji projekt. Pred kratkim sem namreč izvedela, da na zavodu za zaposlovanje kategorije:antropolog sploh ne poznajo, tako da nas (po končani 2. Stopnji študija), ko se bodo najverjetneje mnogi odločili, da se njihov študij antropologije tu konča, soočili s »kruto« realnostjo nezmožnosti registracije za poklic že takoj po prihodu na zavod za zaposlovanje in sanje bodo kaj hitro padle v vodo. Zato se mi vsekakor zdi pomembno že zdaj iskati morebitne alternative za zaposlitev in preživetje v tej »džungli«.

Kako se tržiti kot antropolog? Avtor bloga opaža, da se z razvojom tehnologij ipd. razvijajo tudi nova področja, kjer se antropologija lahko (in se) uveljavlja. Iz tradicionalne antropologije se selimo v nove sfere raziskovanja (kot npr. zahodne kulture, tehnologija, posel) ter posledično na nova področja zaposlitve. Sodobne antropologe slednje ne dela nič manj »antropološke« kot klasične antropologe. Sodobniki so le raztegnili pojem, kaj pomeni biti antropolog. Tri točke so pomembne, kako se zaposliti kot antropolog, ne da bi izgubil svojo »antropološko identiteto« in sicer:

  1. Sprijazniti se moramo z idejo, da je antropologija nenehno razvijajoča se disciplina ter da mi, kot antropologi, definiramo njene meje. To pomeni, da lahko z malo inovativnosti in z dobro idejo prakticiramo antropologijo na praktično vsakem področju in v vsaki situaciji.
  2. Naučiti se moramo razložiti drugim, kaj antropologija pravzaprav sploh je in zakaj je uporabna. Na razgovorih za službo poskušamo prepričati delodajalca, zakaj je poklic antropologa primeren za delovno mesto, za katerega se potegujemo.
  3. Bodimo fleksibilni. Ne smemo stremeti le k službam, ki se odvijajo v prestižnih antropoloških oddelkih, svetovna ekonomija danes ni narejena tako. Nenehno se moramo prilagajati, torej moramo biti prilagodljivi ter povezovati več znanj med sabo, da bomo uspeli.

Opcij za dobro službo je veliko le paziti moramo, da ne bo naše prizadevanje za raziskovanje novih polj antropologije šlo predaleč ter nas povedlo stran od nje, namesto, da bi ji širili obzorja.

http://akvbroek.wordpress.com/2012/02/26/how-to-get-a-job-as-an-anthropologist/

Špela V.